Как да намерим пари за бизнес?

Когато имаме идея за бизнес или просто инвестиция, но основната ни грижа е липсата на финансови средства, които да ползваме се сблъскваме със сериозно предизвикателство.

Възможностите ни не са много и първото, за което се сещаме е кредит. Не е най-добрата идея със сигурност, особено ако прoиграем и възможността да не ни потръгне бизнеса или инвестицията, която първоначално сме смятали за супер сделката на живота ни се окаже, че е просто един балон, който ще гръмне точно, когато не трябва. Какво се случва тогава с кредитите, които трябва да погасяваме? Изобщо не е приятно дори да си го помисли човек. Затъване. Ако сме преценили, че кредитите от банки или други „финансови“ институции са възможността, която предпочитаме да не използваме, то следва варианта с пари на заем от роднини или приятели. Това е добра идея, но е нужно да имаме платежоспособни роднини или приятели, които могат да отделят пари и да се надяват, че наистина идеята за бизнес е добра и парите ще бъдат върнати с почерпка за услугата. Все пак и това е идея, която не е за предпочитане.

И ето един вариант, който е за предпочитане. Сами да изкараме парите си, които да използваме за инвестиция. Това е да инвестираш в себе си и от себе си. Естествено пак ще има нужда от първоначална сума, която да се използва. Тук говорим за работа в чужбина. Работа, която да ни се отблагодари с прилична сума заделени пари в рамките на няколко месеца труд зад граница. Тук обаче трябва да сме способни за всякакъв вид работа. И все пак ако не нямаме някакви специални умения, то работата в Англия и най-вече в селското стопанство не изисква нищо друго освен мотивация, физическа активност и сръчност. Има стотици, а може би и хиляди ферми в Англия, които ползват българи за работна ръка. Заплащането е различно и зависи от вида работа, но повечето гурбетчии се хвалят, че пестят над 200 паунда седмично. Това са почти 500 лв (спестени), които в България надали можем да изкараме с честен труд. За 6 месеца можем да се върнем с пари, които да ползваме за старта на бизнес или да инвестираме умно в нещо, което да ни докара печалба. Между 5 и 10 000 са съвсем възможна сума. Някой може да каже, че не са много за подобен вид работа в чужбина, но се замислете реално. А без тях?