Тенденции и история на банята

Банята е  място за личната хигиена, но и тя има своята история и то стара, почти колкото цивилизацията. Доказателства за  наличието  на бани има още от 2000 г. пр. Хр.  Те  са намерени на територия на древна Елада или днешна Гърция, по места  на остров Крит. В къщи в Анатолия от 1400г. пр. Хр.са  намерени павирани бани направени от  глина. Гръцкият град Пилос, даже  има бани със своя собствена водоснабдителна система. Много интересен факт, е че в Индия са открити  обществени бани, както и  в манастири, датиращи още  от 200г. пр. Хр.

banqРазбира се Римляните са  едни от пионерите в това. Още преди 300г. пр.Хр. баните са се наложили  като неизменна част от дома  на по-богатите. Още от тогава древните римляни проявили естетиката в банята и използвали плочки за баня. За да се пази топлината в  това помещение за къпане, са използвани канали направени  под пода, през които е течела топлата  вода. Също така са били правени специални пещи,  целта на които е  била именно да стоплят водата използвана за отоплението и вземането на душ. По–късно се появили първите бани, в които  се използвала  сгорещена  вода от естествени подземни извори. В днешно време могат да се намерят все още функциониращи  Римски бани на територията на някогашната Римска Империя, в град „Bath” в Англия, и в някои от градовете  във Франция.

В днешни дни  много манастири и замъци от Средновековието пазят своите системи за снабдяване с вода, канализационните  канали, както и разпределителните системи. Това са  исторически паметници, които могат да се похвалят и със собствени резервоари за вода, които ги предпазвали от това водата  да бъде прекъсната отвън и града  да остане без вода. Дворецът на крал Хенри ΙΙΙ  в Уестминстър има дори отделна сграда, която изцяло е отделена и предназначена за баня. В Япония пък например, се е считало за ритуал дългото миене в топла вана. Също така, по-ранните заселници в Америка са носели  със себе си културата на този хигиенен навик. В  много случаи това се е считало за  висш ритуал. Една подробност разкрива, че към средата на 19-ти век е била направена постоянната  баня в „Белия Дом”. След това, всички  хора били задължавани дори да ходят на баня всяка неделя вечер – според ритуала разбира се.