Бизнес идеи за креативна реклама на Volkswagen

Бизнес идеи за креативна реклама на Volkswagen

Volkswagen е световно известен автомобилен бренд, който принадлежи на концерна VolkswagenAG. Може би няма нито един човек, който да не е чувал за тези немски „народни коли”. Историята на концерна Volkswagen започва с легендарния „Проект-12” за създаване на евтин автомобил с двигател в задната му част. През 1933 година в хотела „Кайзерфоф” в Берлин Адолф Хитлер на среща с двама притежатели на автомобилни компании – Якоб Верлин от Daimler-Benz и Фердинанд Порше поискал да разработят здрав и надежден автомобил за за немските граждани, който да не струва повече от 1000 райхсмарки. Хитлер собственоръчно нарисувал ескиз на бъдещия „народен” автомобил и поискал да му кажат името на конструктора, който ще отговаря за изпълнението на държавната поръчка. Якоб Верлин предложил кандидатурата на Фердинанд Порше. Първите прототипи на Volkswagen се появили едва през 1936 година.

Разбира се, за тези няколко десетилетия компанията е претърпяла значителни изменения. Неизменни остават надеждното качество на произвежданите от нея автомобили, достъпната им цена и интелектуалната реклама. В продължение на петдесет години автоконцернът сътрудничи с мрежата от рекламни агенции DDB. Техните съвместни произведения на рекламното изкуство са получили много награди и са признати за едни от най-добрите и ефективни кампании през миналото столетие. Като се започне от 1961 година, Volkswagen е получил повече от 150 Оскара за креативна реклама в Кан и два пъти е станал победител на фестивала на рекламата в Кан. Но работата не е само в наградите. Рекламните кампании на DDB в буквалния смисъл извършиха чудо: те превърнаха невзрачната на пръв поглед кола, насмешливо наречена „Бръмбар” заради непривичния й външен вид и смятана в Америка за пример на крайно несполучлив европейски дизайн, в култов автомобил, който покори американците, а след това и жителите на целия свят с екзотичния си външен вид, цена и качество.

И досега всяка кампания и всеки принт на Volkswagen могат да служат като образец за качествена и интелектуална реклама. Те се обръщат към световното изкуство, към световната история, оперират с образи и културни ценности.