WiFi магаре, Бизнес идея

Магаренце, снабдено с WiFi, в парка за историческа реконструкция

„Паркът – историческа реконструкция”, наречен на иврит „Кфар Кедем” или на английски „Village of Yore” (в превод от английски Yore означава „минало”), реконструира бита на евреите от I-II в. от н.е. В библеистиката и юдаистиката това време се нарича „Епоха на Втория храм” или епоха на създаването на важни религиозни текстове като Талмуда и Мишна.

Но да започнем отначало. Израелската забележителност Кфар Кедем (в превод „Древно село”) е разположена близо до древния град Ципори. Кфар Хедем е парк – историческа атракция, място, където има постоянно представяне на историческа реконструкция.

Паркът Кфар Хедем и неговият домакин Менахем Голдберг вече 15 години пресъздават особен начин на живот. Какъв начин на живот пресъздава израелската историческа реконструкция Кфар Кедем? Животът, който се е водел в Галилея (лингвистично) „по времето на Мишна и Талмуда”, а конкретно исторически – „по времето на Втория храм”. Реб Менахем сам провежда всичките екскурзии, той живее недалече от своята рожба – в селото, наречено Хошайя.

Посещението в село Кфар Хедем започва с преобличане – затова е и историческа реконструкция…

А след това идват атракциите, свързани с бита и начина на живот в старото село:

– печене на хляб,

– беритба на маслини,

– возене на магарета.

Но нали всичко това трябва да се заснеме! За тези, които вече са свикнали да не „увековечават” своите възторзи с фотоапарат или камера, а направо да ги предават онлайн в Туитър и Фейсбук, Менахем Голдберг е измислил собствено „ноу хау”.

Той неотдавна превърна в безжични точки за достъп белите дългоухи магаренца, които возят туристите в парка и се изкачват до точка „по-висока от Назарет”, като ги оборудва с безжични маршрутизатори. Сега туристът, възседнал магаре, ще има възможност да влиза в своя Туитър, в електронната си поща, ще има възможност да качва снимки в своята социална мрежа, без да става от седлото, без да слиза от гърба на магаренцето.

Наистина засега само пет (от тридесет) магаренца са снабдени с тези безжични маршрутизатори. Естествено, Менахем Голдберг, собственик и същевременно екскурзовод на парка Кфар Хедем, планира да увеличи броя им.

Нали броят на хората, които се стремят да превърнат всяка крачка от живота си (и особено отпуска!) в онлайн предаване на усещанията си във Фейсбук, стремително расте. Наложително е да се съобразява с новата мода. Но най-важното не е това. Най-важното е те да се интересуват от Мишна и Талмуда. Да обичат своята история. И да се трупат в парка Кфар Хедем, а не в Дисни Ленд. А заради това си струва да оборудва с Wi-Fi дори и още стотина магарета и дори „слуги и коне за нейната карета”…

Впрочем, вижте в YouTube как изглежда този атракционен парк, той е историческа реконструкция.

Ето как се пекат питки на близкоизточен „мангал” под звуците на весела танцова музика на близкоизточните евреи, – музика в стил „мизрахи”.

А ето вижте как децата берат зрели маслини от истинско маслиново дърво, изстискват ги на истинска преса и се возят на споменатите по-горе магарета.

Споделяй във Фейсбук от седлото на магарето

Споделяй във Фейсбук от седлото на магарето