4 актуални цветови тенденции при уеб дизайна

4 актуални цветови тенденции при уеб дизайна

4 актуални цветови тенденции при уеб дизайна

Точно както всеки друг елемент от уеб дизайна, цветовите палитри също следват различни тенденции, които се развиват непрекъснато. Актуалните цветови тенденции при уеб дизайна тази година са толкова разнообразни и завладяващи със своите ярки и неонови нюанси, комбинирани с различни нива на сивото, които добавя нещо невероятно и изчистено с модерен стил, а що се отнася до пастелните цветове те придават мек и игрив дизайн. В новите проекти се поставят акценти върху противопоставящи се разцветки, който предизвикват вълна от емоции.

Тези нови цветови тенденции са наистина страхотни, тъй като всички до една се съчетават безпроблемно с потребителския интерфейс и помагат за разграничаването на важните елементи, които са разбити на секции.
Ето и четирите нови цветови тенденции при уеб дизайна за 2013 година:

Скала на сивия цвят с ярки акценти
Напоследък популярността на тези цветови тенденции се увеличава значително като се използват само  няколко ярки нюанса, които да привлекат вниманието. Това се прави с цел да се разграничи важната информация от интерактивните елементи. Опростеността и лесния контрол на този тип дизайн дава онзи фин резултат, който потребителите обичат.

Приглушени пастелни цветове
В другия край на цветовия спектър се оформя нова вълна от проекти, отличаващи се с уеб дизайн, който се състои от комбинация на меки и неутрални тонове с леки пастелни цветове. Тази тенденция благоприятства за създаването на приятелска атмосфера, която да предразполага потребителите. За целта могат да се използват сладки векторни анимационни илюстрации и ръкописни шрифтове.

Неонови и ярки цветове
Въпреки че неоновите цветове бяха за известно време част от големите тенденции в модата и в интериорния дизайн, днес те се приемат като свежи и интересни идеи при изграждането на уеб дизайна на един сайт. Неоновите и ярки цветове изглеждат страхотно, особени когато се комбинират и с други цветове.

Открояване на цветовете (Color Bloking)
Тенденциите в момента са да се търси правилно комбиниране на цветовите гами. Тук говорим за тренд, известен като Color Bloking (открояване на цветовете), чийто произход може да се търси в модния дизайн и който е достатъчно гъвкав и функционален. При изграждането на уеб дизайна не става въпрос да се използват всякакви видове цветове, а целта е да се ползват по-ярки и разграничаващите се нюанси, които да отделят една от друга категориите, разделите и останалите елементи, за да ги направят по-ясно видими.

Инструменти, с които да настроите цветовете
Ако се колебаете дали да се впуснете в някоя от тези нови цветови тенденции, най-вероятно ще са ви нужни инструменти, с помощта на които да формулирате последователна и работеща цветова палитра за уеб дизайна на вашия сайт. За тази цел наистина ще трябва да си поиграете и да експериментирате с различни нюанси.

Color Explorer е програма, която предлага пълен набор от инструменти, като например такъв за извличане, за съвпадение и преобръщане на цветовете, с които лесно да се създадат интересни палитри, които са перфектно балансирани и уеб безопасни за зареждане.
Използвайте Color Matching Tool, с който може да се променя RBG съотношението на нюанс, насищане и изсветляване на различните комбинации на алгоритмите. Можете да се спрете на аналоговата палитра (с близки цветови нюанси) или пък на сплита от срещуположни цветове (от кръга на цветовете), за да видите кой вариант ще бъде по-хармоничен с проекта ви.
С Shutterstock Color Spectrum, уеб дизайнът на един сайт винаги ще изгледа по-добър когато се погрижите за поставянето на снимки с висока резолюция. Поразителният ефект може да се постигне с цветни снимки, но за по изчистен вид е важно да откриете изображение с перфектните цветове за вашия проект.

Един от най-лесните начини да се направи така, че уеб дизайна на всеки сайта да изглежда свеж и актуален е той да бъде в крак с новите цветови тенденции. Затова не се колебайте да експериментирате с нови идеи.

Ако искате сайта ви да бъде в крак с новите цветови тенденции при уеб дизайна, тогава вижте тук и се доверете на професионалистите.