Тениски и чанти от затворниците, Бизнес идея

Миналата година в Естония се появи новият екобранд Heavy Eco, обединяващ концепциите за етична мода и затворническа романтика. На сайта на компанията се продават мъжки и дамски тениски, чанти и аксесоари, създадени и изработени от затворниците в източноевропейските затвори.

Мода от затворници

Мода от затворници

С цел да подари надежда на осъдените и да им даде възможност да се реабилитират, компанията Laurus Ethica, чийто офис се намира в Талин, им предоставя поръчки за разработване на дизайн и производство на разнообразна продукция – от пътни чанти до потници и портмонета. Чантите и портмонетата от затворниците се изработват от поливинилови материали, – преработени рекламни постери (билбордове), което ги прави издръжливи на всякакви природни условия. Производителите дават пожизнена гаранция за продукцията си. Всяко изделие е уникално и единствено по рода си. Тениските от затворниците, ушити от органичен индийски памук, са украсени с принтове на традиционните руски затворнически татуировки, всяка от които може да разкаже цяла история за този, който я носи.

Фланелки с татуировки

Фланелки с татуировки

Както е обяснено на сайта на компанията: „В руския криминален свят всяка татуировка има определен смисъл. Само с един поглед на татуировката може да се разбере защо човекът е попаднал в затвора, колко присъди има и дори дали има наркотична зависимост и дали се увлича от хазартни игри”.

Затворниците, работещи за Heavy Eco, получават процент за всяко изделие, продадено чрез сайта или обикновените магазини в Лондон, Дания, Финландия, Белгия и Холандия. 50% от цялата печалба отива за благотворителност – в полза на естонските доброволчески организации, помагащи на сираци и безпризорни деца. Печели и купувачът, който става притежател на уникални тениски и чанти от затворниците, които имат собствена история.

През есента тази година тениските и чантите от затворниците с марка Heavy Eco бяха представени на известното мероприятие London Edge във Великобритания, което е посветено на алтернативната мода и дава възможност на младите брандове да се изявят.

Затворническа мода

Затворническа мода

„Нашата цел е да докажем, че дори ако някой или нещо се смята от мнозина за загубено и ненужно, това съвсем не означава, че те нямат бъдеще. Ние сме уверени, че пътят към затвора започва от детството, затова се опитваме да помогнем на безпризорните и осиротелите деца, които нямат родителска подкрепа и контрол. Не можем да им гарантираме щастлив живот, но поне можем да им дадем шанс да го подобрят” – пишат на сайта си създателите на марката.