Суха кожа – как да преборим симптомите, съветва дерматолог Иванова

Много хора страдат от проблема суха кожа. За съжаление невинаги предприемат навременни мерки за нейното здраве и в повечето случаи посещават дерматолог едва, когато симптомите се увеличат и кожата стане прекалено раздразнена. Според д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора сухата кожа, може да бъде самостоятелно проявена или да съпътства някакво заболяване. Най-честите симптоми на чувствителната суха кожа са: залющване на повърхността и загрубяване. Обикновено при хората имащи този проблем цветът на кожата е жълтеникав. Тя става много чувствителна, реагира бързо на неблагоприятните фактори като замърсяване, вятър, слънце, студ. Става възпалена, сърбяща и често придобива червеникави петна.

Защо кожата на някои хора е толкова суха?

Опитният дерматолог Диана Иванова, споделя с нас няколко основни фактори, които не бива да подценяваме. Те са едни от главните виновници, които предизвикват прекомерна сухота в нашата кожа.

Климатични инсталации – Старайте се да не прекарвате прекалено дълго време в затворени помещения с климатични системи. Задължително е поне няколко пъти на ден да отваряте прозореца, за да проветрите добре помещението.
Парно отопление – топлина изсушава кожата, влагата е намалена и симптомите за суха кожа са на лице.
Ултравиолетово лечение – след подобна терапия, използвайте качествена медицинска козметика, която да достави достатъчно хидратация на кожата.

Вреда на кожата могат да нанесат и продължителните горещи бани или вани. Използването на силни и неподходящи за типа кожа измиващи средства за лице и тяло.

Съществуват и някои вътрешни генетични нарушения, които са в състояние да нарушат правилното функциониране на кожните клетки и излющване на горния им слой.

Според д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора има чести случаи, когато сухата кожа е съпътствана от кожни заболявания като: контактна екзема, псориазис, атопичен дерматит, различни лишеи, ихтиоза, както и други заболявания като хронична чернодробна и бъбречна недостатъчност, диабет и други.

Правилна грижа за сухата кожа

За да поддържате правилно вашата суха кожа, според нуждите й и за да не се предизвикват съпътстващите я симптоми е необходимо да се използват подходящи козметични продукти. Особено важни са дълбоката хидратация и омазняващите средства наречени емолиенти. Важно е използваните продукти да могат да проникват достатъчно дълбоко в кожата, действието им само на повърхността й не е достатъчно.
Правилният избор на адаптирани продукти за измиване и почистване са от основно значение за справяне със сухота и подпомагат нейното активно лечение.

Дерматолог Диана Иванова е категорична, че проблема суха кожа не бива да бъде подценявам. Ако имате въпроси към специалист д-р Иванова, дерматолог в Стара Загора или искате да научите още за проблема, вижте тук: http://dermatolog-ivanova.com/лечение/77/проблемът-суха-кожа