Слънчеви колектори – инвестиция, която си заслужава

Слънчеви колектори – инвестиция, която си заслужава

Слънчеви колектори – инвестиция, която си заслужава

Едно изключително разумно и печелившо решение за всяко домакинство е покупката на слънчеви колектори за топла вода. Тези системи са със сигурна и надеждна технология, която предлага дългосрочни резултати с минимални разходи за поддръжка. Доказано е, че колкото по-често ползвате вашите соларни колектори, толкова по-бързо ще усетите как инвестицията ви се възвръща под формата на по-ниски сметки за ток.

Замислите се само не е ли повече от чудесно, че тези соларни панели могат да ви осигурят достатъчно количество топла вода през цялата година, без да се налага да плащате нито стотинка за тази топлинна енергия. Според проучвания на енергийната комисия, монтажа на слънчеви колектори в едно типично домакинство, което използва електроенергия, за да подгрява вода ще намали разходите си с 60-70%.

За да получите най-доброто за парите си, трябва да поискате правилно оразмерена система, която ще работи най-добре във вашия климат. Пет са основните вида слънчеви колектори за топла вода, които можете да намерите на пазара. Но два от тях са най-подходящи и с най-висока ефективност за климата в България. Това са колектори с термосифон и с „Heat Pipe” тръба. Те са сигурни, надеждни и с дълготраен живот. Има не един или два фактора, с които трябва да сте наясно при избора на най-подходящата система за дома, но клиента и ситуацията ще определят, коя е най-подходящата слънчева система.

Например за домакинство състоящо се от един или двама човека, живеещи в умерен климат, където зимата не е толкова сурова и вероятността от замръзване е минимална, то спокойно могат да се използват и двата вида слънчеви колектори. Разликата между тях се състои в принципа им на работа. При колекторите с „Heat Pipe” тръба особено е това, че топлообмена се извършва в най-горната и най-гореща част на тръбата. Те отчитат изключително голям процент усвоена енергия и минимални количества топлинни загуби, които са едва 5%. При колекторите с термосифон се наблюдава естествената конвекция на водата, която се изкачва по тръбите, когато се нагрее.

В крайна сметка, които и от двата вида да изберете няма да сгрешите. Направете своя избор сега и се наслаждавайте на екологично чиста и безплатна топла вода!