Рециклиране на памперси, Бизнес идея

Новата програма за рециклиране стартира като бизнес идея в Шотландия с подкрепата на компанията, наречена Zero Waste Scotland или „Безотпадъчна Шотландия”.

Еднократни чаршафи, еднократни пелени и това, което лекомислено наричаме „памперси”…. Сега от всичко това в Шотландия ще правят градинска (вилна) мебел и керемиди за покривите. И още някои неща. Защо пък не?

Учените и еколозите на всички нива казват, че еднократните пелени (– и памперсите също), са истински бич за околната среда, бич за екологията. Проблем, бедствие. Най-високотехнологичните компании за преработка и утилизация на битови отпадъци кой знае защо не могат да се справят точно с памперсите…

Обаче описваната от нас програма решава да „хване бика за рогата” и да се заеме с „окончателното решаване” на въпроса с памперсите.

На всяко сметище в Шотландия годишно отиват по 16 милиона използвани памперса. Извинете, това не е ли прекалено много?

еднократни пелени

еднократни пелени

Шотландия обяви шестседмичен маратон в рамките на пилотния проект за утилизация на памперсите. В проекта участват 36 хиляди семейства от четири малки шотландски градчета. Представители на компанията Zero Waste Scotland сами ходят по домовете и събират от народа използваните памперси. А ако някой прояви желание, може да ги занесе  самостоятелно в центровете за събиране на използвани памперси.

Керемиди, мебели за паркове и вили – това още не е цялата утилизация и цялото рециклиране… От използваните пелени ще се правят съвсем странни неща: железопътни траверси, стълбове и ограждения, кофраж, облицовка, огради, бордюри и, разбира се, картон – най-основното и най-очакваното, което може да се направи от бившата хигиенна салфетка, наречена памперс.

Проблемът за утилизацията на пелените на Запад е наистина сериозен. Там не само пеленачетата ползват еднократни чаршафи, пелени и памперси. Първо, (и всички може би са запознати с този чужд за нас проблем), на Запад децата носят памперс до много късна възраст. Едва ли не до сватбата си. Ако в България детето ползва памперс до година-година и половина (максимум!), а може и въобще да не ползва, на Запад се срещат деца в началния курс, които отиват на училище с памперс.

Не само децата ползват памперс, но и възрастни хора, страдащи от незадържане, за да водят така наречения „активен начин на живот” – фетиш на западния свят, грубо казано, да имат възможност да излизат от къщи.

Освен това, еднократните пелени, както и еднократните носни кърпички в развитите страни почти са изместили вече традиционните носни кърпички от плат и спалното бельо – чаршафите от естествени тъкани.

Памперс мода

Памперс мода

И всичкото това еднократно великолепие и удобство трябва да се дене някъде, да се утилизира, да се подложи на рециклиране. Трудно е да бъде ограничен потребителят при ползването на удобните еднократни чаршафчета и памперси. Затова пък проблема с рециклирането трябва да се решава от учените-еколози в тишина и зловоние. Надяваме се, че еколозите ще се справят с проблема. Нали ако се замислим, прането и дезинфекцирането на традиционните чаршафи и пелени от плат вероятно не е по-евтино, а може и да е по-скъпо. Топла вода, електроенергия, миещи средства, сушене и персонал, който да пере и глади всичко това. Всичко това изисква средства, ресурси на планетата, работно време… Днешният рециклично и екологично ориентиран свят вече е свикнал да изчислява до стотинка колко и за какво изразходва своето време, пари и общите за всички хора ресурси на планетата… Ако още преди 50 години човечеството се отнасяше към планетата подчертано безстопанствено (на принципа: „След нас и потоп”), днес подобна философия вече не минава. Днес преживяваме бум в икономията на ресурсите на планетата и бум в рециклирането. Най-важното е модата, доходността да не изместят здравия разум, който никога не е на мода и не е доходен.

Бихме искали някой с калкулатор в ръка все пак да пресметне точно: кое излиза по-евтино на природата и обществото – традиционното пране на бельото или еднократните памперси с еднократни чаршафи, изхвърляни на сметището „Да не ни се мяркат пред очите”. И нека концерните, произвеждащи памперси, да не влияят на резултатите на това пресмятане, аха? Разбира се, ако това е възможно…

А потребителят винаги може да се отучи от „удобните” си навици, с помощта на съответстваща поставена задача на кампанията за социална реклама. Не вярвате ли? Съмнявате ли се? Но нали в западните страни върви добре социалната пропаганда „вземайте вана по двама”, „изтривайте се с влажна салфетка вместо душ”, „сипвайте в тоалетната водата, с която се миете” и прочее брандови бизнес идеи за икономия на водните ресурси…