Палатка, зареждаща устройства на туристите

Засега Orange Solar Tent е все още концепция, а не стока на пазара. Но само засега…

Палатката е наречена „оранжева”, защото свети в нощта с оранжева светлина, натрупана през деня. Наистина през деня палатката Orange Solar Tent натрупва слънчева енергия и след това от нея дори може да се зареждат всички необходими устройства, като мобилен телефон, фотоапарат, самобръсначка, GPS навигатор. Когато стоката се появи на пазара, тя сигурно ще изтласка от пазара всички стари туристически палатки. Това ще бъде истинска революция в оборудването за къмпинг и приключения, в екипировката на туриста от 21 век!

Концепцията за бъдещата палатка Orange Solar Tent е разработена съвместно от англичани и американци (рядък случай на солидарност!). Концепцията за палатка от ново поколение е измислена от британската телекомуникационна компания Orange (в базата на град Гластонбъри) и американското бюро за промишлен дизайн Kaleidoscope.

Освен че палатката може да зарежда устройства от собствената си акумулираща слънчева батерия, тя може също и други неща.

Например в палатката Orange Solar Tent е зашито социално устройство – геолокатор, който може да играе ролята на истински „спасител” за туристите, които са се заблудили и не могат да намерят лагера си. Освен това в устройството има светлинен панел, разбира се, има и датчик, който показва „колко бензин има в резервоара”, т.е. колко слънчева енергия има в палатката и колко вече сте изразходвали за зареждане на устройства.

Собствен слънчев панел в обикновена палатка – това са мечтали и очаквали туристите по целия свят!

Така скоро и НЛО ще построим, без да забележим!

Наистина, възникват и въпроси около тази концепция-чудо. Например, колко слънце трябва да има през деня, за да натрупа палатката слънчева енергия? Ако палатката е под дърветата в гората и действието става на север, едва ли ще има много енергия. Дори ако е на юг… Има буря и небето е покрито с облаци, а по покрива на палатката чука дъжд? За какво натрупване на енергия може да става дума!

Създателите на дизайна на тази концепция още не са ни обяснили. Но въпреки това, с възможностите на съвременната наука може да се намери отговор и на по-трудно разрешими въпроси!

 

палатка

палатка

 

17.01.2013 22:44