Маркетинг идея – Щастие от Coca-Cola

Една от главните мисии на компанията Coca-Cola се състои в разпръскването на щастие по целия свят. Именно на тази благородна цел служат всичките рекламни акции на Coca-Cola – най-големият производител на безалкохолни напитки. Но понятието щастие е различно за всички хора. Това, което прави щастлив един човек, е напълно възможно да не се окаже толкова ефективно за друг. Coca-Cola не се отчайва и организира всевъзможни маркетингови ходове и рекламни акции, за да ощастливи всички хора без изключение.

Например за повечето съвременни хора усещането за щастие е пряко свързано с достъпа до интернет. Специално за тях компанията е създала устройство, наречено Happiness Refill. На вид то прилича на обикновен автомат за продажба на напитки. Наистина оттук не можете да купите чаша Coca-Cola, затова пък с негова помощ всеки желаещ може да получи достъп до интернет на своя смартфон. Достатъчно е само да приближи телефона до специален слот. Наистина, щастието под формата на интернет на аванта е достъпно само за посетителите на кафето на плажа Копакабана в южната част на Рио де Жанейро (Бразилия). Пък и не можете дълго да бъбрите с приятели в социалните мрежи, през цялото време трябва да държите телефона в протегнатата си ръка, за да не се разпадне връзката. Макар че на практика във всички местни кафенета има безплатен Wi-Fi достъп, „автоматът за щастие” Happiness Refill има успех сред посетителите.

Също в Бразилия миналата година компанията Coca-Cola по случай своята 125-годишнина пусна така наречените камиони на щастието HappinessTruck. Те пътуваха по улиците на градовете Рио де Жанейро и Марикина, от време на време спираха по оживените улици и раздаваха на минувачите сувенири и кутии с Coca-Cola.

А през есента Coca-Cola сложи маса на щастието този път в Неапол. На един от живописните площади на града беше поставена сервирана маса, на която бяха поканени всички желаещи. Когато около масата се събраха повече от десет човека, от намиращия се наблизо камион започнаха да изнасят горещи ястия, приготвени специално от главния готвач Симоне Руджиати (Simone Rugiati), с бутилки Coca-Cola. Приятна компания, вкусно ядене, красив град – какво още е нужно за щастието?

Компанията представи също своето ново приложение за социалната мрежа Facebook, за да разкаже на потребителите как хапването и пийването в компанията на близки хора подобряват самочувствието и настроението. Coca-Cola активно призовава всички да организират обеди за приятелите си. Специално за тези, които не умеят да готвят, Coca-Cola е създала малък сайт WorldOnMyPlate.com „Светът в моята чиния” с различни рецепти и подробни описания на технологията за приготвяне на ястията. Рецептите са представени на осем световни езика, но за съжаление без английски и български.