Бизнес идея за Автомивка за релакс

Собствена автомивка – това е може би една от най-разпространените идеи за бизнес, която може да се измисли. Струва ни се, че е сложно да се измисли нещо ново и оригинално, което другите нямат. Но Угочукву Околи от Нигерия е успял да направи това. Той отворил не просто автомивка, а истински център за релаксация с удобни кресла, барбекю, автомати за производство на пресен плодов сок, наргилета и отпускаща музика.

Автомивка

Автомивка

През последните няколко години жизненото равнище в Нигерия започна да се повишава. Съответно се увеличи и броят на притежателите на автомобили. Разбира се, повечето нигерийци предпочитат да мият колите си колкото може по-бързо, а не да губят цял ден на автомивката. Щом има търсене, има и предлагане. Индустрията на автомивките в Африка се развива със стремителни темпове. Сега в африканските страни съществуват както напълно ръчни автомивки, така и мивки, оборудвани по последната дума на техниката. За разлика от другите страни, собствената автомивка в Нигерия е не просто начин за изкарване на пари, а един от най-престижните и уважавани видове бизнес.

Минималната стойност за измиване на автомобил е 200 нигерийски найри, в зависимост от местоположението на автомивката и вида на колата. Според местните критерии тази сума е прилична, затова този бизнес се смята за много изгоден. Освен това за отваряне на собствена автомивка не е необходим голям начален капитал. Дори двама скоро завършили ВУЗ без опит успешно могат да се занимават с този бизнес (известни са и примери). За отваряне на собствена автомивка не се изискват нито много пари, нито някакви специални знания.

25-годишният жител на Нигерия Угочукву Околи, неотдавнашен випусник на университета Игбинедион, забелязал перспективността на индустрията на автомивките и решил да опита силите си в тази насока. На въпроса откъде е взел пари за стартов капитал, Околи казва: „Когато се замислям за създаване на собствен бизнес, отначало обмислям неговата структура. Избирам най-оптималния вариант за развитие, съставям план и започвам да събирам пари за постигане на поставената цел”.

Околи е опитен бизнесмен и притежател на няколко дребни фирми. За да изпъкне на фона на останалите автомивки и да постигне максимално висока степен на лоялност на клиентите си, Околи създал цял комплекс за релаксация. На неговите автомивки можете да си починете в меко кресло, да пиете прясно изцеден сок и да ядете барбекю, да пушите наргиле и да послушате лека музика, докато служителите на автомивката разкрасяват колата ви.

Автомивка - красиви жени и хубави коли

Автомивка – красиви жени и хубави коли

Бизнес идеята за създаване на необикновена автомивка – център за релаксация, наречена Snypa’s coozii, хрумнала на бизнесмена през 2010 година. „Пред къщата ми имаше голямо празно място. Направих изследване и разбрах, че то идеално подхожда за отваряне на автомивка” – разказва Околи.

Автомивката му е разположена на Първо авеню в Лагос – най-големия град на Нигерия. При това в този район напълно липсва конкуренция, което позволило на Околи да върне вложенията си в най-кратки срокове. Впрочем, както и във всеки друг бизнес, не минало без трудности. Но нигерийският предприемач е уверен, че те само правят компанията по-силна. Двата основни проблема, които му се наложило да решава в самото начало, били необходимостта от прокарване на сонда, за да прекара вода, и бюрократичните спънки.

Околи обяснява успеха на своя бизнес с грамотното си управление (той се ръководи от класическия принцип: „клиентът винаги е прав”), средните цени на услугите си, програмата за повишаване лоялността на клиентите (сезонни подаръци), приятната и предразполагаща към отдих атмосфера в заведението му. На въпроса как се отнася към конкуренцията в сферата на такива автомобилни услуги, Околи отговаря: „Мъдрият предприемач никога не се страхува от конкурентите. Те само създават повече възможности за развитие на вашия идеално балансиран Бизнес. Аз винаги се старая да дам най-доброто на моите клиенти. Щом съумеете да направите това, въпросът за конкуренцията престава да съществува за вашата компания”.

Що се касае до въпроса за безопасността, който толкова остро стои в Нигерия, тук Околи е категоричен: „Смятам, че безопасността е главният приоритет за всеки бизнес, затова се отнасям много сериозно към нея. Моите работници попълват специален формуляр за себе си и членовете на семейството си. След това посещаваме домовете им за инспекция.” Напомняме, че в Нигерия криминалната обстановка е много сложна и мошеничеството е широко разпространено във всички сфери.