Модата на дървените къщи вече е дошла при нас от Финландия, където 90% от домовете за изградени изцяло с дървена конструкция.

Дървена къща

Дървена къща

Предимствата на дървена конструкция са очевидни:

  • дървени къщи са по-евтини
  • времето на тяхното изграждане е много по-кратко от това на тухлените
  • използват се екологични материали
  • изолационните им свойства са по-добри, поради специфичните материали които се ползват
  • неограничени архитектурни възможности
  • всичко по-горе ги превръща в предпочитани за клиентите

Избор и формиране на екип

Повечето от дървостроителните компании са малки. Те се състоят от строителен екип, дизайнер, архитект и мениджър за работа с клиенти. Готовите проекти са достатъчно гъвкави за да могат лесно да се адаптират към конкретните желание на клиента. Обикновено тези фирми имат свои собствени обекти, които са ангажирани с производството на готов дървен материал. Дървените къщи в момента са направени от 2 основни материала: дървена рамка и плоскости. Изработката им е изключително лесна. Тя не изисква подемна сила и голям брой опитни специалисти. Нужен е един специалист, който има опит в бранша, за да ръководи останалата част от екипа. Всеки един, който е участвал в изграждането на не повече от 5-10 къщи с тази технология, е запознат с пълния цикъл на процеса.

Каква техника е необходима?

Дървения материал се монтира само винтоверт. Това елиминира нуждата от скъпа техника. За да стартирате в този бизнес, Вие трябва да инвестирате единствено за помещение, което да служи за склад и обработка на дървения материал, както и за  дървообработваща апаратура, която не е къпа. Предимство е, че дърводобива не се извършва от Вас, защото материала се доставя. В България има доста дърводобивни фирми, цените на които са по-ниски от чуждестранните. Една от причините е, че се елиминира транспорта. Втората причина е, че се извършва износ и партньорство с много компании. Всичко това води до намаляване стойността на дървообработващите услуги, които освен, че са евтини, те Ви спестяват и време.

Конкуренция и маркетинг

Най-ефективният канал, за насърчаване на този бизнес и конкуренцията е Интернет. Една конкретна реклама може да Ви доставя до 10 клиента, цената на която се възвръща от 1-2 построени къщи, в зависимост от проекта. Географията на поръчки е доста обширна. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, с други думи големите и курортни градове. За това строителство липсва сезон. Могат да се изграждат временни дървени бунгала или големи луксозни имения.

Дървена къща – конструкция

Дървените къщи в цифри

  • В съвременните страни около 80% от жилищния фонд се състои от дървени сгради
  • В допълнение към високите екологични показатели, основното предимство на дървените къщи е най-ниската цена на строителството – от $50 до $150 на квадратен метър
  • През 2008 г. броя на фирмите бяха до 30, а сега са над 100

Ако искате да споделите вашите мнения, да говорите за собствения си опит или да намерите бизнес партньори, Ви каним в нашия Fecebook.

Идеи за това как да направите бизнеса си уникален и конкурентен, можете да намерите на най-големия портал в бизнес идеи www.businessable.eu